Afmeting tennisbaan

Bij vele sporten zien we dat het speelveld varieert. Een honkbalveld kan in de ene stad bijvoorbeeld een ander formaat hebben dan een honkbalveld in een andere stad, zolang de basiselementen maar hetzelfde zijn. Bij tennis is dat anders. De tennisbanen in elke stad en elk land van de wereld hebben precies dezelfde afmetingen. Dit is niet zomaar. De afmetingen zijn namelijk een essentieel onderdeel van de manier waarop de sport wordt beoefend. Wijnbergen Sportbouw legt tennisbanen van de hoogste kwaliteit aan. Voor meer informatie over het aanleggen van een tennisbaan neemt u contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

  • Offerte op maat voor uw tennisbaan of tennispark
  • Inclusief grondwerk en inrichting
  • Meer dan 35 jaar specialistische kennis
  • Hoogste kwaliteit banen en materialen

Tennisbaan afmetingen

Kwalitatief goede tennisbanen vormen de basis voor het optimaal kunnen spelen van tennis. Hierbij is het uiteraard van groot belang dat de tennisbaan de juiste afmetingen heeft. Een standaard tennisveld is altijd rechthoekig en heeft een lengte van 23,77 meter. De breedte van een standaard tennisbaan is 10,97 meter. Dit is voor het dubbelspel. Er worden extra lijnen toegevoegd op het veld voor het enkel spel. Het enkel spel wordt gespeeld op hetzelfde veld, maar kent andere afmetingen, namelijk een breedte van 8,23 meter.

Afmetingen tennisnet

Een tennisveld wordt in het midden gescheiden door een net. Het net is 12,80 meter lang en zit op een hoogte van 1,07 meter met een koord of metalen kabel vast aan twee netpalen. Het is belangrijk dat het net volledig gespannen is, zodat de ruimte tussen de twee netpalen geheel wordt gevuld. Een netpaal mag maximaal 2,5 centimeter boven het net uitkomen.

De lijnen van een tennisbaan

Een tennisveld heeft verschillende lijnen. De achterste lijn aan elke kant van het tennisveld noemen we de achterlijn of baseline. In het midden van de baseline zit een middenmerk van 10 centimeter. Hierdoor weet de tennisspeler waar hij moet staan tijdens het serveren. De lijnen aan de zijkanten van het speelveld noemen we zijlijnen of tramrails. In het dubbelspel is de buitenste lijn de zijlijn, in het enkelspel geldt de binnenste zijlijn.

Een tennisveld kent twee speelheften, gescheiden door het net. Elke speelhelft wordt gescheiden door een servicelijn, die op een afstand ligt van 6,40 meter van het tennisnet. De servicelijnen lopen altijd parallel aan het tennisnet. Het vak tussen de servicelijn en het tennisnet wordt door het midden in gelijke delen verdeeld in twee servicevakken.

Alle lijnen op een tennisbaan zijn 5 centimeter breed: de zijlijnen, midden servicelijn en de achterlijnen. Bij een kunstgras – of Advantage RedCourt tennisbaan is de baselijn 10 cm breed. Dit is gedaan om de zichtbaarheid van deze lijn bij deze baansoorten te vergroten. Alle lijnen op een tennisbaan dienen dezelfde kleur te hebben en duidelijk te contrasteren met het speelveld. Daarnaast is de belijning nooit doorbroken. Wijnbergen Sportbouw houdt hier tijdens de aanleg van een tennisbaan uiteraard rekening mee.

Afmetingen tennisbaan

Tennisveld Afmetingen
Lengte tennisveld 23,77 m
Breedte tennisveld (enkelspel) 8,23 m
Breedste tennisveld (dubbelspel) 10,97 m
Lengte van het net (afstand tussen de netpalen) 12,80 m
Breedte zijlijn 5 cm
Breedte achterlijn 5 cm
Lengte x breedte servicelijn 8,23 x 5 cm
Midden markering 5 x 10 cm

Tarieven tennisveld

De kosten van een tennisbaan zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de inrichting, baansoort en andere wensen een rol. Hierdoor heeft elke tennisbaan die we aanleggen een andere prijs. Vraag een offerte aan via de onderstaande knop en wij maken een overzichtelijke prijsopgave voor u.

Afmeting Padelbaan

In samenwerking met Padelfactory zijn we ook in staat om padelbanen te leveren. Deze relatief nieuwe sport groeit steeds verder in populariteit. Padelbanen bevinden zich in de padelkooi. De standaard voor padel is dubbelspel. Een standaard padelkooi kent een totale afmeting van 20 x 6 x 4 meter (LxBxH). Het is ook mogelijk om een kooi specifiek voor single spel aan te legen. De standaardafmeting van een single padelkooi is 20 x 6 x 4 meter.

Afmeting Mini tennisbaan

Naast de normale tennisbaan, leveren we ook mini tennisbanen. Deze mini versie is ideaal voor jonge jeugdspelers. Een mini tennisbaan heeft een standaardmaat van 6,10 meter in de breedte en 13,42 meter in de lengte.

Tennisbaan aanleggen

De ondergrond van een tennisbaan moet kwalitatief zijn en correct zijn aangelegd. De hoogte van de tennisbaan mag nergens meer dan 1,5 centimeter verschillen van de gemiddelde hoogteligging. Bij Wijnbergen Sportbouw bent u verzekerd van een correcte aanlegging van uw tennisveld.

Bij het aanleggen van een tennisbaan besteden we aandacht aan de afmetingen van een tennisbaan, maar kijken we ook naar andere elementen, zoals de baansoort, verlichting, inrichting en beregening. Binnen no time zorgen wij ervoor dat u een volledig tennisveld heeft.

Onderhoud van uw tennisbaan

Voor een optimale speelgereedheid is het van belang dat de tennisbaan goed onderhouden wordt. U kunt zelf de baan langer goed houden door gebruik te maken van baanbezems, lijnenvegers en sleepnetten. Ook kunt u kiezen voor jaarlijks tennisbaan onderhoud door Wijnbergen Sportbouw. We inspecteren de baan op gebreken en maken gebruik van specialistische gereedschappen en werktuigen om de banen schoon te maken. Zo voorkomen we schade door vervuiling, vocht, mos en algen.

Vragen over tennisbaan afmetingen?

Bent u geïnteresseerd in het aanleggen van een tennisbaan? Neem contact op met Wijnbergen Sportbouw in Heerde. We zijn u graag van dienst. Bel 0343 453 757 of vul het onderstaande formulier in om een vrijblijvende offerte aan te vragen:

Naam*
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Vraag/ opmerking*