Tennisbaan aanleggen; onderhoud tennisbanen
Laat u niet van
de baan slaan

Tennisbanen op ieder niveau

Elke tennisbaan is anders. Als vereniging kiest u voor een baan waarop wedstrijden gespeeld kunnen worden, maar als gemeente wilt u vooral een onderhoudsvrije baan die tegen een stootje kan. Wat uw wensen ook zijn, Wijnbergen Sportbouw denkt graag buiten de lijnen om voor u de ideale tennisbaan aan te leggen.

Tennisbaan aanleggen; onderhoud tennisbanen

Tennisbanen op ieder niveau

Elke tennisbaan is anders. Als vereniging kiest u voor een baan waarop wedstrijden gespeeld kunnen worden, maar als gemeente wilt u vooral een onderhoudsvrije baan die tegen een stootje kan. Wat uw wensen ook zijn, Wijnbergen Sportbouw denkt graag buiten de lijnen om voor u de ideale tennisbaan aan te leggen.

Nieuwe tennisbaan: TennisForce ll

De speleigenschappen van gravelbanen worden nog steeds gezien als de norm voor een tennisbaan met een hoog spelcomfort. Gravel is daarom ook de meest voorkomende baansoort in Nederland en in vele andere landen wereldwijd. Het bestaat uit een mengsel van gemalen baksteen en gebroken materiaal dat afkomstig is uit de keramische industrie. Naast de positieve speleigenschappen heeft gravel ook een paar nadelen. Gravel is vochtiggevoelig en na een periode van vorst (opdooi) onbespeelbaar. Een ander nadeel van gravelbanen is de het arbeidsintensieve onderhoud. Deze uitgangspunten stonden in de basis van de ontwikkeling van TennisForce® all-weather gravelbaan.

TennisForce ll heeft de volgende eigenschappen:

  • Goede binding gravel toplaag
  • Goede waterafvoer door horizontale en verticale drainage
  • Balstuit en balgedrag komen overeen met een gravelbaan
  • Balafdruk is aanwezig
  • Er kan een hele jaar door gespeeld worden
  • Minder onderhoud dan een gravelbaan
  • Goede glij eigenschappen
  • Alijd vlakke baan
  • Geschikt voor rolstoeltennis
  • Vaste belijning

Gravel

Gravel is een mengsel van gemalen baksteen en gebroken materiaal uit de keramische industrie. Nederland is een land waar van oudsher veel gravelbanen liggen. Veel spelers geven de voorkeur aan gravelbanen. In de loop van het seizoen neemt de waterdoorlatendheid van de toplaag af. Gravelbanen vergen daarom intensief onderhoud.

Gravel-plus Premium

Gravel-plus Premium is een speciale gravelbaan die onder afschot wordt aangelegd. Het mengsel bestaat voornamelijk uit gemalen dakpannen. Deze gravelbanen verschillen van traditionele tennisbanen door de slimme regenwaterafvoer. Bij traditionele gravelbanen wordt hemelwater via de toplaag naar beneden afgevoerd. Banen met Gravel-plus Premium worden onder een zeer flauwe helling (onder afschot) aangelegd, zodat het regenwater ook naar de zijkanten wordt afgevoerd. Het regenwater wordt aan de zijkant van de baan opgevangen in een lijngoot die is aangesloten op een watergang of riolering. Om de afvoer van regenwater over het oppervlak mogelijk te maken is de samenstelling van de gravellaag aangepast.

Canada Tenn

Canada Tenn is gemaakt van een hard en zeer slijtvast natuurgesteente dat oorspronkelijk in Canada werd gewonnen, maar ook in Europa (bijvoorbeeld Duitsland) voorkomt. Het ruwe basismateriaal wordt zodanig bewerkt dat een samenstelling met verschillende korrelgroottes ontstaat. Met kalk als bindmiddel is dit grijsgroene materiaal goed te gebruiken als toplaag voor tennisbanen. Canada Tenn banen worden eenzijdig onder afschot aangelegd.

Padel

Padel is een snel in populariteit groeiende racketsport die zich het best omschrijft als een combinatie van tennis en squash. Deze racketsport, al razend populair in Spanje en Zuid-Amerika, begint zich langzamerhand ook in Nederland te ontwikkelen. Je speelt het als dubbelteam op een veld van 20 x 10 meter dat is omgeven door een glazen wand en hekwerk. Als ervaren tennisbaanbouwer kan Wijnbergen Sportbouw u ook van dienst zijn bij de aanleg van uw padelbanen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

gravelbaan tennisvereniging onderhoud gravelbanen; nieuwe gravelbaan belijning tennisbaan; onderhoud tennisbaan

Kunstgras

Kunstgras voor tennisbanen is inmiddels een veel voorkomende baansoort in Nederland. De goede waterdoorlatendheid en bestendigheid tegen vorst maken dat er bijna het gehele jaar door op gespeeld kan worden. Kunstgrasbanen zijn niet onderhoudsvrij, maar over het algemeen is het onderhoud wel minder intensief dan voor bijvoorbeeld gravelbanen.

Advantage RedCourt

De afgelopen 10 jaar is er in Nederland een snelle opkomst geweest van zandkunstgras tennisbanen, waaronder Smashcourt en Advantage RedCourt. In vergelijking met kunstgras benaderen de speeleigenschappen van Advantage RedCourt het traditionele gravel beter. Dit wordt gecombineerd met de voordelen van een all-weatherbaan. De kortpolige Advantage RedCourt stabiliteitsmat wordt maximaal ingestrooid met rode keramische infill. Hierdoor ontstaat een stabiele en vlakke toplaag, belangrijk voor een optimale balstuit en balsnelheid.

Eurotop

Eurotop is een baansoort die ook wel bekend is onder de naam mateco of drainbeton. Deze baansoort wordt gebouwd op een fundering van zand en grind. De baan kan worden voorzien van een coating of dienen als ondergrond voor een kunstgras of Advantage RedCourt toplaag. Vanwege het relatief makkelijke onderhoud is Eurotop een populaire ondergrond voor minibanen, oefenkooien en particuliere banen.

beregening tennisbaan; beregening
Hoe ziet uw ideale baan eruit?

Wijnbergen Sportbouw geeft advies over materiaalkeuze en onderhoud. Meer weten over de beste tennisbaan voor u?

Neem contact op